Ekran Kartı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ekran Kartı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ekran kartı alırken, bilgisayarı ne amaçlarla kullandığınız çok önemlidir. Ekran kartları günümüzde oyun endeksli olarak çalışır. 3D teknolojisinin gelişip, oyun sektörüne kadar girmesi ile birlikte, çıkan yeni oyunları oynayabilmek adına ekran kartlarınızın sadece iyi olması yeterli değil, çok iyi ekran kartlarına sahip olmanız gerekir. Ekran kartı tercihinde bulunurken, şuanda ve gelecekte bilgisayarı hangi amaçlarla kullanacağınızı göz önünde bulundurmalısınız.

Eğer ileri düzey 3D oyunlar ya da piyasaya yeni çıkan ağır grafiklere sahip oyunlar oynamayacaksanız 300 – 400 dolarlık ekran kartı almanıza gerek yok. Aynı şekilde son çıkan oyunları oynamak istiyorsanız 100 dolarlık ekran kartları kesinlikle işinizi görmeyecektir. Üst düzey bir ekran kartı alacaksanız, sadece bellek miktarına bakmak yanlış olur. Ekran kartındaki bit sayısı core clock, sahaders ve memory değerlerinde yazan sayıları mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Bu değerlerde yazan sayılar ne kadar yüksek olursa ekran kartının performansı o kadar iyi demektir.

Ekran Kartlarının Çalışma Prensibi

Ekran kartları monitör, projeksiyon vb. çıkış birimlerine kendi işledikleri veriler aktarır. Bu sayede, normalde görülemeyecek grafikleri ekran kartları sayesinde görmemiz sağlanır. Ekran kartlarının kendilerine özel bellekleri bulunur. Eğer ekran kartları, bellek bulundurmasaydı, Ram ya da sabit diskin belleğini kullanacak ve performansı da oldukça düşecekti. Bazı ekran kartları üzerinde paylaşımlı bellek ibaresi yer alır. Örneğin; 512 MB (1024 paylaşımlı) şeklinde kullanma kılavuzunda ya da ürün kutusunda yazar. Bu ekran kartları, eğer grafik işleme sırasında, ekran kartı içerisinde bulunan 512 MB’lık alan yeterli gelmiyorsa, Ram bellekten 512 MB bir alanı kendisi için kullanır. Ancak hız sıradan 1 GB hafızaya sahip ekran kartlarına göre daha düşük olacaktır.

Pin It


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir